Potrawy curry – ich istotą są przyprawy i zioła, które nadają smak i leczą
Potrawy curry sa jednymi z najzdrowszych na świecie. Jak dowodzą badania, Hindusi, Japończycy i Malajowie są znacznie bardziej odporni na nowotwory oraz inne choroby cywilizacyjne, niż mieszkańcy większości wysoko rozwiniętych krajów.
DlaczegoTAK JEST?
Sekret tkwi w diecie bogatej w warzywa, ryż i dobroczynne przyprawy. Hindusi, Japończycy czy Malajowie zawdzięczają im dobrą kondycję i zdrowie. Kolorowe i aromatyczne potrawy przyrządza się głównie ze składników stanowiących podstawę dobrze zbilansowanej diety.
Przyprawy ogrywają kluczową rolę nie tylko w komponowaniu smaku, pozwalają również nadać potrawie odpowiednie właściwości. Bardzo pikantne dania z chili, królujące na gorącym południu, pomagają wbrew pozorom ochłodzić organizm, podczas gdy na północy stosuje się łagodniejsze, ocieplające mieszanki. Jednak największą zaletą hojnie stosowanych przypraw są ich właściwości lecznicze.To one są sekretem niezwykłej odporności wszystkich miłośników curry na choroby cywilizacyjne.
Badania amerykańskich naukowców potwierdziły silnedziałanie antynowotworowe kurkumy, wchodzącej w składwiększości mieszanek curry i dodawanej do każdej niemal potrawy. Inne przyprawy, jak kolendra, kmin, kardamon, cynamon, imbir, koper włoski, czy asafetyda, mają zbawienny wpływ na żołądek, pomagają w dolegliwościach gastrycznych i regulują przemianę materii.
Cynamon i imbir mają ponandto silne właściwości antyseptyczne, działają bakteriobójczo i przeciwzapalnie. Jeśli zaś chodzi o papryczkę chili, powszechnie wiadomo, że to doskonały środek antydepresyjny. Zawarta w niej substancja chemiczna – kapsaicyna – pobudza wydzielanie endorfin, hormonów odpowiedzialnych za dobry nastrój. Endorfiny działają jak naturalny środek znieczulający i powodują uczucie błogostanu, dlatego też niektórzy traktują chili jak naturalny środek psychoaktywny i przestrzegają przed uzależnieniem.