Kuchnia Azji słynie z wyrazistych smaków i obłędnych aromatów, obok których ciężko przejść obojętnie. Jest to zasługa przypraw, które stanowią bardzo ważny element w kuchni tej części świata. Mieszkańcy Azji doprawiają potrawy ziołami i korzeniami, które dodają jedzeniu niepowtarzalnego charakteru. Czy wiesz, jakie przyprawy wykorzystywane są najczęściej w daniach kuchni azjatyckich?
Jakie przyprawy są popularne w kuchniach azjatyckich?
Na początku należy przypomnieć, że Azja to ogromny kontynent, który łączy w sobie wiele różnych kultur i tradycji. Kuchnia azjatycka nie jest jednolita – to bogata i zaskakująca mieszanka! Mimo to istnieje jednak kilka przypraw, po które mieszkańcy Azji (niezależnie od regionu) chętnie sięgają podczas przygotowywania posiłków. Do najpopularniejszych przypraw kuchni azjatyckich należy korzeń imbiru, który nadaje daniom charakterystycznego, lekko ostrego i bardzo orzeźwiającego smaku. Kolejną chętnie wykorzystywaną w Azji przyprawą jest trawa cytrynowa – kwaskowata roślina dodawana do zup, past, marynat oraz dań warzywnych. Azjaci często używają także kolendry – egzotycznej kuzynki znanej w Polsce pietruszki. Aromatyczna kolendra to obowiązkowy składnik Pad Thai – słynnego tajskiego dania na bazie makaronu ryżowego i warzyw. Ważną rolę w kuchni azjatyckiej różnych obszarów odgrywają też miażdżone w moździerzu ziarenka kardamonu, anyż, tajska bazylia, sezam, chilli i pieprz.
Czym jeszcze doprawia się dania kuchni azjatyckich?
Oprócz ziołowych i korzennych przypraw azjatyccy szefowie kuchni używają do doprawiania potraw również sosów. Do najpopularniejszych z nich należy z pewnością ciemny i jasny sos sojowy – sos ze sfermentowanych nasion soi. Sos sojowy wykorzystywany jest m.in. jako składnik marynat i zup. Kolejnym popularnym sosem jest sos ostrygowy, przygotowywany z ostryg z dodatkiem cukru i soli, a następnie zagęszczony skrobią. Sosy ostrygowe – w przeciwieństwie do sojowych – wyróżniają się delikatnym, słodko-słonym smakiem.