Kuchnia indyjska cieszy się uznaniem foodies na całym świecie – miłośnicy jedzenia pokochali smaki i aromaty charakterystyczne dla kuchni Półwyspu Indyjskiego. Nic dziwnego – indyjskie potrawy są nie tylko pyszne, ale także zdrowe. Czy wiesz, jakie są najważniejsze cechy kuchni Indii?
Jakie są najważniejsze cechy indyjskich potraw?
Mówiąc o kuchni indyjskiej, trzeba pamiętać, że potrawy z tego regionu świata są bardzo różnorodne. Indie to olbrzymi kraj o powierzchni ponad 3 287 000 km2, zamieszkiwany przez niemal 1,4 miliarda osób. Półwysep Indyjski to zaskakująca mieszanka wielu kultur i tradycji – także tych kulinarnych.
Mimo tych różnic można wyszczególnić kilka cech typowych dla potraw z Indii. Jedną z nich jest z pewnością miłość do przypraw: mieszkańcy Indii, przygotowując posiłki, nie oszczędzają aromatycznych ziół. W daniach z Półwyspu Indyjskiego nie może zabraknąć m.in.:
- kurkumy,
- chilli,
- kuminu,
- kolendry,
- kozieradki,
- imbiru,
- cynamonu,
- gałki muszkatołowej.
Potrawy kuchni indyjskiej są bogate w warzywa – dania przygotowuje się m.in. z warzyw strączkowych (głównie soczewicy), batatów, manioku, sooranu oraz różnych odmian dyni.
Ważnym elementem dań Indii jest ryż, który stanowi najpopularniejsze uzupełnienie potraw. Chętnie serwowanymi dodatkami są także chlebki naan – pszenne placki z dodatkiem drożdży wypiekane w piecu tandoor oraz podpłomyki (ćapatti) z białej mąki.
Chociaż kuchnia Indii wielu osobom kojarzy się z kuchnią wegetariańską, nie jest to do końca prawda. Kuchnia bezmięsna króluje na południu kraju, które jest zamieszkiwane w większości przez wyznawców hinduizmu, którzy unikają mięsa. Potrawy z tego regionu są bardzo pikantne i wyraziste.
Na północy kraju, na którą duży wpływ miała kultura islamu, mięso (z wyjątkiem wieprzowiny) cieszy się większą popularnością. Kucharze z północy chętnie serwują mięso z kurczaka, baraninę oraz jagnięcinę. Dania z tego regionu są łagodniejsze, jednak znacznie tłustsze, niż potrawy typowe dla południa Indii.