Kuchnia indyjska od lat cieszy się niesłabnącą popularnością wśród foodies na całym świecie. Miłośnicy jedzenia pokochali dania pochodzące z Półwyspu Indyjskiego za różnorodność, nieoczywiste połączenia smaków, wyraziste przyprawy i głębokie aromaty, o których ciężko zapomnieć. Czy wiesz, jakie są najpopularniejsze indyjskie potrawy?
Najbardziej znane potrawy z Indii
Nawet osoba, która dopiero rozpoczyna swoją przygodę z kuchnią indyjską, z pewnością słyszała kiedyś o curry. Chociaż curry w różnych odsłonach pojawia się w kuchniach wielu krajów (m.in. Tajlandii lub Wielkiej Brytanii), najczęściej kojarzone jest właśnie z Indiami.
Do najpopularniejszych curry pochodzących z Indii zaliczyć można z pewnością Butter Chicken (inaczej Murgh Makhani) – kremowy sos pomidorowy z dodatkiem kurczaka marynowanego w jogurcie, z dodatkiem aromatycznych przypraw, m.in. imbiru i kurkumy.
Kolejną popularną indyjską potrawą jest dal – rodzaj gęstej zupy lub sosu z warzyw strączkowych, w tym grochu, soczewicy, ciecierzycy i fasoli. Dal jest podstawowym składnikiem innego słynnego dania z Indii – thali. Thali przyrządzane jest z ryżu z sosem dal, do którego serwowane są różne dodatki: m.in. pikle, warzywa gotowane na parze, ostre sosy i raita – dip jogurtowy z ogórkami i miętą.
Najpopularniejsze indyjskie przystawki i dodatki
Najpopularniejszą przystawką pochodzącą z Indii są prawdopodobnie samosy – faszerowane warzywnym lub mięsnym nadzieniem pierożki smażone na głębokim tłuszczu. Samosy mogą być wypełnione m.in. ziemniakami z groszkiem i cebulą lub mięsem wołowo-wieprzowym.
Najczęstszym dodatkiem do indyjskich potraw jest ryż lub chlebek naan – płaski drożdżowy placek, wypiekany w tradycyjnym piecu tandoor. Mieszkańcy Indii często sięgają także po papaduum – naleśnika z mąki z soczewicy z przyprawami.
Na koniec warto jeszcze wspomnieć o orzeźwiającym mango lassi – popularnym indyjskim napoju na bazie jogurtu, do którego dodawane jest mango oraz przyprawy: m.in. cynamon, kardamon i chilli.