Blog

Jak przygotować curry Butter Chicken?

curry butter chicken

Curry Butter Chicken to jedno z najpopularniejszych dań kuchni indyjskiej, którego aksamitny smak zaskarbił sobie miłość foodies na całym świecie. Czy wiesz, jak przyrządzić curry Butter Chicken w domu? Przeczytaj nasz przepis i przygotuj aromatyczne danie we własnej kuchni. To prostsze, niż myślisz!

Składniki curry Butter Chicken:

  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 150 g jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 50 g orzechów nerkowca,
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • 4-5 dużych pomidorów,
  • ½ szklanki bulionu,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • przyprawy: garam masala, mielony cynamon, mielona kolendra, imbir, kmin rzymski, płatki chilli, sól i pieprz.

Przygotowanie curry Butter Chicken:

Przygotowywanie curry Butter Chicken rozpocznij od zamarynowania kawałków kurczaka w jogurcie. Pokrój pierś na paski, prostokąty lub kwadraty. Natrzyj mięso garam masala, imbirem, solą, pieprzem i rozgniecionymi ząbkami czosnku. Dodaj sok z cytryny i oliwę, a następnie wymieszaj z jogurtem. Aby uzyskać charakterystyczną dla curry Butter Chicken miękkość kurczaka, marynuj mięso pod przykryciem przez minimum 10 godzin. Orzechy zalej 100 mililitrami świeżej wody i odstaw na kilka godzin.

Rozgrzej patelnię, rozpuść połowę masła klarowanego i zeszklij cebulę. Dodaj orzechy nerkowca oraz przyprawy i smaż składniki przez około 5 minut. Obierz i pokrój pomidory, a następnie dodaj je na patelnię. Całość zalej bulionem i podgrzewaj przez kolejne 10 minut, po czym zblenduj na gładką masę. Na drugiej patelni rozgrzej pozostałe masło klarowane i usmaż zamarynowanego kurczaka (mięso możesz także upiec na grillu lub w piekarniku).

Ostatnim krokiem do przygotowania pysznego curry Butter Chicken jest połączenie wszystkich komponentów. Dodaj podsmażonego kurczaka do sosu i wymieszaj składniki. Dodaj śmietankę 30% i podgrzewaj danie na niewielkim ogniu przez około 3 minuty. Butter Chicken podawaj z ryżem lub chlebkiem naan. Gotowe curry udekoruj świeżą kolendrą. Życzymy smacznego!