Blog

Czym charakteryzuje się kuchnia tajska?

tajskie potrawy

Azjatyckie dania wyróżniają się różnorodnością składników, głębią smaków i niezwykłymi aromatami, które ciężko znaleźć w kuchniach Europy. Jedną z najpopularniejszych kuchni azjatyckich jest kuchnia tajska – w niemal każdym dużym mieście można znaleźć tajską restaurację, która serwuje potrawy charakterystyczne dla tego regionu Azji. Czym wyróżniają się dania z Tajlandii?

Co wyróżnia potrawy z Tajlandii?

Potrawy z Tajlandii kojarzone są przede wszystkim z dużą ostrością – kuchnia Tajlandii to jedna z najbardziej pikantnych kuchni świata. Jednak tajskie dania nie bazują jedynie na pikantnych przyprawach – kuchnia tego regionu Azji łączy w sobie smaki ostre, słodkie, kwaśne, gorzkie i słone. Dzięki temu tajskie potrawy są nie tylko pyszne, ale także bardzo różnorodne i interesujące.

Podstawą tajskiej kuchni jest kokos – Tajowie, gotując, chętnie korzystają z mleczka kokosowego, wody kokosowej lub oleju z kokosa. Często spotykanym składnikiem jest także imbir, liście limonki kaffir, trawa cytrynowa, kolendra, sos rybny oraz pasta curry. Mieszkańcy Tajlandii chętnie przyrządzają owoce morza, kurczaka, wieprzowinę i tofu, które podają z warzywami i ryżem jaśminowym.

Dania tajskie często przyrządzane są na woku – głębokiej patelni, w której przygotowuje się popularne dania jednogarnkowe, potrawki i zupy. Budowa woka pozwala na smażenie potraw na małej ilości tłuszczu – dzięki czemu kuchnia Tajlandii należy do jednych z najzdrowszych na świecie.

Jakie są najpopularniejsze dania kuchni tajskiej?

Do najpopularniejszych potraw rodem z Tajlandii należy z pewnością Tom Yum – pyszna zupa z krewetek z dodatkiem aromatycznych przypraw i pasty chilli, podawana przeważnie z warzywami i makaronem ryżowym.

Równie popularny jest także Pad Thai – danie przyrządzane ze smażonego z jajkiem makaronu ryżowego oraz warzyw, miąższu tamaryndowca, tofu, ziół i innych dodatków. Nie ma jednego przepisu na Pad Thai – to danie niezwykle różnorodne, przygotowywane w inny sposób w każdym rejonie Tajlandii.